Login
Zaboravili ste lozinku?

Lista želja

DODAJ U KORPU NAZAD

Vaša Korpa

NAZAD KORPA

Spremate savršenu zimnicu? Trebalo bi da znate...

10.08.2019

Kupus je namirnica koja se najviše koristi u ishrani, naravno posle žitarica i krompira. Ovo izuzetno zdravo povrće je najbolje kiseliti kada je najveća ponuda, a to je u novembru. Za kiseljenje kupusa u većim količinama je najbolje nabaviti bure sa slavinom pri dnu kako bi pretakanje bilo olakšano ili još bolje nabaviti ROTO posudu za kupus. ROTO posuda za kupus je jedinstvena po tome što nije potrebno ispirati kupus. Valjkasti oblik posude osigurava da unutarnji poklopac ravnomerno pada na dno tako da kupus na površini ne oksidira. U žljeb na ivici obavezno sipati vodu, te poklopac dobro zatvoriti. Svaka posuda ima recept s uputstvom za upotrebu. U ROTO posudama takođe možemo kiseliti repu ili drugo povrće.

Pored kupusa, potrebna je i so, kao i kamen ili teži predmet čime bi se glavice držale pod pritiskom. Poželjno je da količina kupusa bude jednaka polovini zapremine bureta. Količina soli koja se koristi priliokom kiseljenja je 3% u odnosu na zapreminu bureta. Za dobar kiseo kupus je bitno da su glavice zdrave, pa tako pre nego što kupus stavite u bure, očistite oštećene listove. Glavice zasecite na korenu sa donje strane u obliku krsta, a zatim ih slažite što dublje i što bliže jednu drugoj. Važno je da kupus bude složen što gušće. U toploj vodi razmutite so i prelijte kupus. Količina vode bi trebalo da bude jednaka kupusu, tako ako stavljate 15 kilograma kupusa, potrebno je između 15 i 16 litara vode i 450-500 grama soli. Kupus zatim pritisnite kamenom i potopite, kako bi stalno bio u vodi. Neophodno je kupus pretakati na svakih sedam dana, odnosno menjati bar polovinu vode u buretu. Zato je najpraktičnija burad ROTO burad za kupus. Po potrebi možete dodavati i so, a da li je potrebno ocenite tako što ćete probati rasol. Takođe, skidajte penu sa vrha u toku kiseljenja da rasol bude bistar.

ROTO posude za kupus izrađene su od polietilena i pogodne su za desalinizaciju, transport i skladištenje. Materijal i tehnologija garantuju im dug vek trajanja, a kvalitet ROTO posuda dobio je mnogobrojne nagrade i priznanja raznih evropskih instituta.