Login
Zaboravili ste lozinku?

Lista želja

DODAJ U KORPU NAZAD

Vaša Korpa

NAZAD KORPA

Kako se vrši pravilan ukop roto uređaja?

23.10.2019

Rezervoari su namenjeni za sakupljanje kišnice, izvorske i otpadne vode. Napravljeni su od polietilena, materijala koji je namenjen za skladištenje pitke vode. Rezervoari nisu namenjeni za skladištenje ulja i ostalih  naftnih derivata zbog izloženosti dodatnom unutrašnjem pritisku. Debljine zida rezervoara kreću se od 8 do 14 mm. Priključci za ulaz i izlaz vode buše se sa ubodnom ili lastin rep testerom. U otvore se stavljaju dihtunzi Ø50, Ø110 ili Ø125 mm. Rezervoar je moguće na dnu povezati sa okiten cevima, uporedno u rezervoare većih volumena. Ležeći rezervoari su namenjeni isključivo za ukop u zemlju. Za spoljnu-nadzemnu upotrebu nudimo rezervoare RoVert.

Dimenzija veličina jame mora biti 10 do max. 30  cm veća od dimenzija rezervoara. Oblik jame  mora  biti  u obliku kvadrata  s  vertikalnim  rubovima, na škarpu.  Na  dnu jame postavimo peščanu posteljicu s peskom granulacije od 4 do 16 mm, debljina posteljice mora  biti min 10 cm, ravna ili poravnata s libelom uzduž i popreko.

Rezervoar pomoću konopca položimo u jamu, kao što je prikazano na slici. Potrebna su nam dva konopca i četvoro ljudi. Na 1/3 dužine i 2/3 dužine rezervoara postavimo užad i polako paralelno spuštamo u jamu (za rezervoare volumena iznad 20.000 l koristimo dizalicu). Ako imamo bager ili dizalicu uže vežemo za krajeve rezervoara i sa korpom spustimo u jamu. Pazimo da ne oštetimo rezervoar. Kada rezervoar položimo u jamu dobro ga namestimo i poravnamo.

Kada je rezervoar namešten i poravnat počnemo ga puniti vodom i zasipavati peskom granulacije 4 – 16 mm. Rezervoar prvo napunimo do 1/4 vodom i zasipamo peskom do nivoa vode. Pesak oko rezervoara dobro zbijemo. Tako po četvrtinama radimo do kraja. S punjenjem i zasipanjem postižemo da dođe do izjednačavanja unutrašnjih i spoljnih sila (kod prečistača, septičkih jama i separatora, sve komore punimo istovremeno). Kod ukopavanja svi nastavci moraju biti namešteni i svi poklopci zatvoreni.

Rezervoar možemo ukopati do max. 50 cm iznad gornje ivice rezervoara. Poklopac rezervoara je tada u nivou zemljine površine, kote  0.  Kada zasipamo rezervoar do vrha prilagodimo visinu teleskopskog nastavka nivou terena.

Kako se vrši ukop kod specifičnih terena?

PODZEMNA VODA

Ako postoji opasnost pd podzemnih voda, na dnu jame betoniramo ploču debljine 25 cm. Kod betoniranja u ploču postavimo sidra, ankere. Rezervoar osiguravamo na minimalno dva mesta. Kada je rezervoar (od 100 L do 6000 L) namešten i osiguran – usidren, privežemo ga sajlom minimalne debljine 8 mm. Za rezervoare veće od 8000 L potrebno je naručiti originalne Roto spojnice koje povežemo sa čeličnom sajlom.

TEREN  SA  ILOVAČOM 

Ako  rezervoar  zakopavamo   u   teren  sa   ilovačom ili nepropusnim tlom,  potrebno  je  obavezno  napraviti  drenažu  kako  bi vodu preusmerili iz jame na niži nivo od onog na kojem se nalazi rezervoar.

KlIZIŠTE

ako ukopavamo rezervoar u neravan teren, kritičnu stranu koja može imati pritisak na rezervoar moramo betonirati ili zazidati stenu. Ona će sprečavati odron terena, koji se može urušit na rezervoar.

KOLOVOZNA POVRŠINA

Ako želite kolovoznu površinu iznad rezervoara, potrebno je nad njim postaviti rasteretnu armiranu betonsku ploču, tako da rezervoar ne podnosi opterećenja. Plastični poklopci imaju nosivost do 600 kg. Ako je  opterećenje  veće  postavimo  gvozdeni  (LTŽ)  poklopac.  Ukoliko  to ne napravimo teren nad rezervoarom i u okolni od 1,5 m nije kolovozan – samo je prohodan.

DUBOKI UKOP

U slučaju višeg nasipa zemlje iznad rezervoara (npr. 70 cm do max. 100 cm) moramo postaviti ploče debljine min. 5 cm poprečno duž cele površine rezervoara tako da težina peska – zemlje ne može vršiti pritisak na rezervoar. Ploče služe za ravnomerniju raspodelu opterećenja zemlje na rezervoare u trenutku sleganja. Ukoliko rezervoar ukopavamo dublje od 50cm, potrebno je na revizijske otvore postaviti okna promera min Ø800 mm.